Kasteel Doornenburg

Fietsroute 8 - Langs de boorden van de Waal

   
   

Lengte 46,9 km   

Afdrukken Pagina

De fietsroute heeft als start- en eindpunt het station van Zevenaar. 
 

Korte inhoud van de route
Ze voert u vanuit Zevenaar allereerst via dijken van het Rijnstrangengebied naar Pannerden.
Desgewenst kunt u de route ook beginnen bij Kasteel Doornenburg in Doornenburg
De route gaat verder langs de Deukerdijk naar de bandijk en vervolgens steekt u met het Doornenburgse veer over het Pannerdensch kanaal over naar Doornenburg. Hier loopt de route langs Kasteel Doornenburg.
De route gaat verder over de dijk en door de uiterwaarden van de Waal naar Gendt en Bemmel en vanaf daar via een andere route weer terur richting Doornenburg..
Na oversteek van het Pannerdens kanaal gaat de route via Pannerden en door de buurtschap Ooij weer terug naar het station van Zevenaar.

Op de kaart is de route in blauw weergegeven. Het rode vlaggetje in een cirkel is het begin- en eindpunt van de route.
Klik op kaart om de route-kaart zelf te downloaden.

Klik op kaart om de routekaart zelf te downloaden

Tip: Indien u op de blauw onderstreepte woorden op deze pagina klikt of afbeeldingen in de tekst krijgt u de desbetreffende website of afbeelding te zien..

 

Bezoek de "Gelderse Poort" site met info over dit unieke nationaal landschap Deze fietstocht is online geplaatst op de site van de "Gelderse Poort", waar naast veel fietsroutes in dit schitterende rivierenlandschap ook andere interessante informatie is te vinden omtrent ontstaansgeschiedenis, landschap, cultuur, recreatiemogelijkheden  e.d. van dit unieke nationaal landschap. Klik op de gans links om deze site te bezoeken !!!

Start + finish:

Station Zevenaar, Stationsplein 9, 6901 BE Zevenaar 

Kasteel Doornenburg, Kerkstraat 27, 6686 BS Doornenburg. (0481) 421456

Bemmel, gemeentehuis, Kinkelenburglaan 6, 6681 BJ Bemmel. (026) 326 01 11

Afstand: 46,9 km  
Moeilijkheidsgraad: De route gaat grotendeels over verharde fietspaden en wegen. Er zijn geen stukken in de route opgenomen, waar moet worden geklommen.
Karakteristiek: Deze route biedt veel variatie. Men gaat over dijken en smalle fietspaden door het rivierenlandschap rondom Oude Rijn en de Waal
Plaatsen: Zevenaar, Ooij, Pannerden, Doornenburg, Hulhuizen, Gendt, Haalderen, Bemmel

Klik hier voor sites en adressen van andere info-centra van de Gelderse Poort

Klik op logo hiernaast om naar adressen/sites van Info-centra binnen het gebied van de Gelderse Poort (ook in Duitsland) te gaan waar kaartmateriaal en andere info te verkrijgen is.
Waterhoogten Rijn bij Lobith De route gaat op diverse plaatsen door de uiterwaarden. Bij een waterstand hoger dan 12,80 bij Lobith is de route niet meer begaanbaar. Klik op de golf om de huidige waterstand te zien !
Fietsverhuur: Pelgrom Fietsplus, Kerkstraat 44, 6901 AD  Zevenaar – 0316-523296
Deze routebeschrijving is geplaatst op Internet en is daar ook te downloaden. U hebt daarbij de mogelijkheid de diverse links die u in de tekst ziet staan te bekijken.
De url is:
Fietsroute langs de boorden van de Waal>>>
https://runtil11.tripod.com/fietsroute_8_Waaluiterwaarden/Fietsroute_8_-_Waalpolder-route.htm

 

Routebeschrijving:

Start route: 

  1. Startpunt Station Zevenaar

  2. U gaat rechtsaf (staande met de rug naar het station)

  3. Weg die naar rechts buigt volgen; spoorwegovergang oversteken

  4. Voorrangsweg rechtdoor oversteken; U gaat de Zuiderlaan in.

  5. 1e weg links ingaan (Panovenweg)

  6. Bij Y-splitsing met Breulylaan rechts aanhouden

In deze Panoven bevindt zich tevens een info-centrum van de Gelderse Poort en een service-post van de VVV.
 
  1. Op punt waar vanaf rechts de Ooijselandweg op de route uitkomt links aanhouden

  2. Einde weg linksaf (Slenterweg)

  3. Dijk naar rechts opgaan (Ooijsedijk)

  1. Op plaats waar van rechts de Pannerdenseweg de dijk opkomt rechtdoor de dijk (De Oliemolen) blijven volgen.

  2. Op plaats waar fietspad van rechts de weg kruist dit fietspad dat links van de dijk naar beneden gaat gaan volgen. (Berghoofdseweg - richting Pannerden)

Berghoofdseveer opgeheven in 1972 Het veer werd met de hand met behulp van een houten trekblok langs een kabel de Oude Rijn overgetrokken. Dit veer is opgeheven in 1972.
Een nieuw trekveer (voor voetgangers) is thans weer neergelegd op deze plaats, deel uitmakende van de wandelroute "Gangen door Rijnstrangen", die verkrijgbaar is bij de
Panoven en Huize Aerdt te Herwen. Klik hier als u deze route via internet wilt downloaden

  1. Aan het einde van de Berghoofdseweg rechtsaf de Deukerdijk op.

  1. Op de volgende T-kruising op de dijk gaat u linksaf en volgt vandaar de Rijndijk.

  1. Op de voorrangskruising aangenomen gaat u rechtsaf.

  2. U gaat nu over de brug over de groene rivier naar de veerpont Pannerden-Doornenburg.

  3. U steekt met de pont het Pannerdens kanaal over.

  1. Op dijk aangekomen de dijk naar rechts volgen


Loop rivieren IJssel en Rijn 700 jr voor Chr.

Tussen Elden en Driel bevond zich een uitgestrekt veengebied. Harbers en Mulder (1981) menen dat de Romeinse generaal Drusus (12-9 v. Chr.) tussen beide plaatsen een gracht heeft laten graven (tussen de IJssel en de Rijn). In de Waal legde hij een schephoofd (moles) aan om de Rijn van meer water te voorzien. Dit schephoofd heeft gelegen in de huidige Bijland bij Tolkamer, waar talloze Romeinse vondsten zijn gedaan. Zo kon hij met zijn talloze schepen via de Vecht het meer Flevo bereiken om vandaar via de Vliestroom naar het noordoosten te varen. Keizer Augustus had generaal Drusus opgedragen de noordgrens van het Romeinse Rijk te verleggen naar de Elbe. Hij moest dus het tussenliggende gebied veroveren. Dit is Drusus niet gelukt, waardoor de nieuwe Rijn (bovenloop van de Gelderse IJssel, Drususgracht en de loop van de Rijn (vanaf Driel) de definitieve Romeinse grens werd. Op geregelde afstand bouwden de Romeinen forten (castella) langs de Rijn zoals bij Herwen (ter verdediging van het schephoofd)  genaamd Carvium), bij Loo en Meinerswijk (Castra Hercules) enzovoort. Even voor de Romeinse tijd is de Waal ontstaan, ergens tussen 300 en 100 v. Chr. 

  1. 2e weg linksaf de dijk afgaan (Kerkstraat)

  2. Einde weg linksaf en bruggetje over de Linge overgaan - rechtsaf naar ingang kasteel Doornenburg

Diegenen die vanaf het Kasteel Doornenburg de route gaan fietsen kunnen vanaf hier de route oppakken; Aangekomen op aan het einde van de routebeschrijving bij station Zevenaar gaat men dan weer verder met punt 1 van deze routebeschrijving.

In de uiterste uithoek van de Over Betuwe splitst de Rijn en de Waal. Juist in deze plaats staat De Doornenburg. De Doornenburg is een door water omringde blokvormige burcht (afb. 14), waarbij een uitgestrekte voorburcht behoort, die eveneens door een gracht is omgeven. Het kasteel is gebouwd op de zuidelijke oever van de pré-romeinse Rijn. Wanneer dit heeft plaatsgevonden is niet bekend. In 1295 moet de Doornenburg in handen van de Van Doornick's zijn geweest. Ergens in die periode is de Linge gegraven. De gracht van het kasteel maakte hiermee verbinding. Bij hoge rivierstanden deed het kwelwater het peil van de Linge en van de kasteelgracht stijgen. De Doornenburg kwam aan het einde van de 14e eeuw in bezit van het geslacht Van Bylandt. 
Het huidige  robuuste
middeleeuwse kasteel bestaat uit een hoofd en voorburcht die met elkaar verbonden zijn door een houten brug. Het extensieve onderhoud past uitstekend in het landschap van weleer. De hoofdburcht is een blokvormig gebouw, omgeven door een gracht. Het kasteel telt 9 woon- en verblijfruimtes. De ridderzaal en overwelfde kelders zijn typerend voor de architectuur. Om het kasteel ligt 8 hectare agrarische grond, die in het kader van natuurbeheer extensief wordt beweid.

De uitgestrekte voorburcht wordt wel eens de grootste en mooiste middeleeuwse van Nederland genoemd. Achter de deuren van het poortgebouw en de stoere weermuren bevinden zich de ruime binnenplaats met rondom het binnenplein een boerderij met potstal, een kapel, een woontoren, een koffiekamer en het woonhuis van de kasteelbeheerder.

 

 

Omschrijving gebouwen

1. Hoofdburcht 

2. Kapel 

3. Koffiekamer 

4. Woonhuis kasteelbeheerder 

5. Boerderij 

6. Potstal 

7. Langeracktoren met wapenkamer  

8. Poortgebouw 

9. Weergang met hoektoren 


Bewoners en bezitters 

De Doornenburg is bewoond geweest door de zeven elkaar opvolgende geslachten Van Doornick, Van Bylandt, Van Homoet, Van Voorst, Van Amstel, Van Heemskerk en Van Bemmel. De laatste bewoner was Maria Clara von Delwig, barones van Bemmel. Zij is in 1847 op hoog- bejaarde leeftijd overleden. Daarna is het kasteel nog lange tijd in eigendom geweest van de familie Van der Heijden. Deze familie heeft het kasteel echter nooit bewoond. Het gebouw raakte zelfs ernstig in verval. In 1936 kwam textielbaron J.H. van Heek in beeld. 

Deze vermogende industrieel uit Enschede richtte Stichting tot Behoud van den Doornenburg op. Deze kocht het kasteel van de familie Van der Heyden. In 1937 begon Van Heek aan de restauratie die in 1941 werd voltooid.
Tijdens de tweede Wereldoorlog is in maart 1945 het kasteel door de Duitsers opgeblazen. Nadien is gedurende vele jaren in etappes gewerkt aan de wederopbouw van het kasteel dat in 1964 is gereed gekomen.

Klik op foto voor meer informatie over kasteel Doornenburg!!

Klik op de foto voor meer informatie over dit kasteel !!

  1. Zelfde weg terug gaan tot bruggetje en nu rechtsaf gaan en de klinkerweg blijven volgen

  2. Voorrangsweg oversteken en weg rechtdoor ingaan (Blauwe Hoek)

  3. Op viersprong rechtdoor gaan (Veerweg in – richting dijk)

  4. Op dijk rechtsaf

  5. Na veerhuis Concordia linksaf de dijk afgaan – dit is een eigen openbare weg – steeds de weg blijven volgen door de Gendtse Polder

  1. Na steenfabriek buigt de weg naar rechts

  1. Linksaf de dijk opgaan

  2. Na rioolwaterzuivering rechts de dijk afgaan (Mekrisveld)

  3. Rechtdoor industrieterrein van Gendt ingaan (H. Dunantweg)

  4. Voorrangsweg oversteken

  5. Bij kleine boomgaard (Na huisnummer v.d. Mondeweg 2B) de voorrangsweg oversteken

  6. En voor huis “’t Kempke” rechtsaf de Langstraat ingaan

  7. Einde van de weg linksaf

Dat is ook de reden dat de dijken zo kronkelen.
Dit is niet gedaan om de stroom van het water af te remmen tijdens hoog water, maar is het gevolg van talloze dijkdoorbraken. Bij elke bocht in de dijk heeft zulk een catastrofe zich in het verleden voorgedaan. Na een doorbraak legde men de herstelde dijk om het gat heen.  Hiernaast ziet u een kaartje met een globaal overzicht van dijkdoorbraken in het verleden in het gebied van de Gelderse Poort.
De dijkdoorbraak uit maart 1784
op deze plaats heet de "Grote Kolk" klik op de link om meer info over geschiedenis van deze kolk te lezen. 

Overzicht dijkdoorbraken in de Gelderse Poort

overzicht dijkdoorbraken Gelderse Poort

  1. Einde weg linksaf gaan, de dijk op

  2. Op de Waaldijk rechtsaf gaan.

  3. Dijk steeds blijven volgen.

Diegenen die vanaf het het Gemeentehuis van Lingewaard (de Kinkelenburg)  in het Bemmel starten kunnen hier de route oppakken !! Men gaat vanaf gemeentehuis aan de Kinkelenburglaan einde weg rechtsaf (Dorpsstraat), daarna 2e weg linksaf (Oude Kerkhof), op de dijk linksaf, daarna 1e weg rechtsaf de dijk af en de uiterwaarden in.
Aangekomen op aan het einde van de routebeschrijving bij Station Zevenaar gaat men dan weer verder met punt 1 van deze routebeschrijving.
  1. Na Sportlaan die van rechts de dijk opkomt bij de volgende dijkafrit naar links de Bemmelse polder ingaan.

  2. Einde weg linksaf gaan; u rijdt nu op de zgn. Defensiedijk. Even verderop gaat deze over in het terrein van de steenfabriek

In een haven welke destijds vlak voor de steenfabriek was gegraven lag toen een drijvende caisson die de gehele Waal kon afsluiten. Ook in de Rijn bij Arnhem en in de IJssel bij Olst lagen zulke pontons (die dan de Rijn, resp. de IJssel moesten afdichten). De bedoeling was om het water van de Rijn, Waal en IJssel zo hoog op te stuwen dat een groot gebied rondom de IJssel vanaf Westervoort tot Kampen onder water gezet zou kunnen worden, om zodoende een waterlinie te creëren, die de Russen zou hinderen bij hun aanval op het westen van Nederland. Samen met de dan overstroomde uiterwaarden en het Betuwse gebied ten oosten van de defensiedijk, die parallel lag met de autoweg Arnhem-Nijmegen en de Ooijpolder zou zo een geduchte verdedigingslinie ontstaan. Deze rivierafsluitingen waren zeer sterk verdedigd met kazematten, luchtafweergeschut e.d. Bij Westervoort ligt nog een van de inlaatpunten van deze waterlinie. Wanneer u op de foto's hieronder klikt krijgt u een beeld van het onder water te zetten gebied en de verdedigingsstellingen. 
Wilt u nog iets meer weten over deze verdedigingslinie, klik dan op het pijltje hierachter

Om wat meer te zien van de nog bestaande werken van deze IJssellinie, klik dan op het pijltje hierachter...

caissonhaven in de Waal vlak voor de steenfabriek

Overstroomde gebieden IJssellinie Koude Oorlog

luchtfoto plaats caissondam Meinerswijk bij Arnhem

Verdediging stuw bij Meinerswijk Arnhem, een soortgelijke verdediging was aanwezig bij de stuw in de Waal

tankkazemat

Boforskanon Meinerswijk Arnhem, soortgelijke kanonnen stonden bij de Ooijpolder

doorlaatwerk koude oorlog bij westervoort Het  inlaatwerk onderdeel uitmakende van de IJssellinie tijdens de Koude Oorlog bij Westervoort kunt u thans bezichtigen. Het doel van dit inlaatwerk was om met het opgestuwde water van de Rijn de gehele streek vanaf Westervoort tot en met Zwolle over een breedte van ruim 5 kilometer onder water te zetten om zo de Russen tegen te kunnen houden. Meer is te lezen op het info-bord ter plaatse. Meer informatie over deze "koude oorlogsperiode  (1950-1968)"  krijgt u door op deze link te klikken.
  1. Weg steeds blijven volgen; bij steenfabriek doorgang voor fietsers ingaan

  1. Steeds blijven weg blijven volgen totdat deze op dijk uitkomt; daar rechtsaf gaan

  2. Linksaf de dijk afgaan op plaats waar de weg genaamd Mekrisveld de dijk opkomt.

  3. Rechtsaf gaan Galgendaal in.

  1. Op 4-sprong bij binnenkomst Gendt rechtsaf gaan (Kommerdijk)

  2. Rechtdoor blijven fietsen tot u de dijk opgaat; op dijk linksaf gaan

  1. Na kerk met ontbrekend middenschip 3e weg linksaf de dijk af en de buurtschap “Hulhuizen” ingaan (Molenstraat)

  2. 1e weg rechts (’t Hof)

  3. Einde weg rechtsaanhouden

  4. Rechtsaf Munnikhofsestraat ingaan

  5. Groenestraat naar links ingaan

  6. Einde weg rechtsaf (de van der Schuerenweg)

  7. 1e weg rechts (Blauwe Hoek)

  8. Rechtsaf de Veerweg in (die naar de dijk gaat)

  9. Op de Waaldijk aangekomen linksaf gaan

  1. Als u fort Pannerden van dichtbij wilt bekijken, ga dan op de plaats waar de weg op de dijk naar links buigt, rechtsaf door  het klaphek richting Fort Pannerden.

  1. Zelfde weg terug.

  2. Na het klaphek gepasseerd te zijn de 2e weg links (Sterrenschans) (1e weg is weer de dijk, waar u vanaf kwam), de weg gaat even verderop met een bocht naar rechts.

In 1742 ging het wiel op in de buitengracht van een fort: de Sterreschans. Deze had de vorm van een onregelmatige zeshoek. Het fort werd in tijd van oorlogsgevaar verdedigd door 100 militairen en 22 kanonnen. Het geschut moest een stokje steken voor vijandelijke pogingen om het Pannerdensch Kanaal of de Waal af te zakken. Met de fortbouw werd trouwens de kweldam van het binnenwiel doorgraven. Het gat werd echter niet gemaakt. Dat had een lelijk staartje in de winter daarop, toen het rivierwater wies en het rond de kolk begon te kwellen. Opeens spoelde de kapotte kweldam weg. Hierdoor liepen de Honderd Morgen, Gendt, Doornenburg en Angeren onder. De Sterreschans werd in 1809 geschrapt als fort. Relicten van grachten en wallen herinneren nog altijd aan het verdedigingswerk. Die verdedigingsfunctie is nog heel wel af te lezen van de omgeving van het wiel. Rond de kolk manifesteren de relicten van de Sterreschans zich als verlande grachten, een steil oplopend aarden talud en een zigzaggend weggedeelte dat herinnert aan de sterachtige gedaante van het fort. Dit laatste is goed te zien als u even verder rijdt en bij restaurant Rijnzicht linksaf bent gegaan. Op de dijk naar links kijkend ziet u dan deze restanten.

  1. Einde weg rechtsaf en daarna bij het Restaurant linksaf gaan.

 

  1. Rechtsaf de Veerweg ingaan

  2. Het Pannerdens kanaal met het veer oversteken

  3. U rijdt vervolgens de eerste betonnen brug van Nederland over.

  4. Na verlaten van de brug rechtdoor blijven rijden (Doornenburgseweg)

  5. Linksaf gaan de Hoogeweg in.

  6. 1e weg links ingaan (Groenestraat)

  7. Rechtsaf gaan (Ringdam)

  8. Einde van de weg rechtsaf gaan de Deukerdijk op.

  1. Op eerstvolgend kruispunt linksaf gaan de Berghoofdseweg op.

  2. Door blijven rijden totdat het fietspad naar rechts de dijk opgaat.

  3. Op der plek waar het fietspad de dijk opgaat niet rechtdoor de dijk oversteken en het huidige fietspad blijven volgen, maar op de dijk naar rechts gaan en het fietspad op de dijk zelf volgen. (Oliemolen)

  4. Op plaats waar vanaf links de Pannerdenseweg de dijk opkomt rechtdoor op de dijk blijven rijden (Ooijsedijk)

  5. 1e weg linksaf de dijk afgaan (Rosandeweg)

  6. Einde Rosandeweg rechtsaf de Slenterweg in.

  7. Even verder linksaf gaan (Heilige Huisjes)

  8. 2e weg rechtsaf (Zuiderlaan)

  9. Doodlopend gedeelte Zuiderlaan inrijden (fietspad) en daarna linksaf de Ringbaan-Zuid oversteken.

  10. Spoorweg oversteken

  11. Links aan houden op fietsstrook

  12. Even verder bent u weer aangekomen bij het station van Zevenaar

  13. Einde van de tocht.

 

Eindpunt van de route bij het Station van Zevenaar.

Hebt u dorst of trek gekregen, rij dan even naar het centrum van Zevenaar, met zijn vele bars, restaurants en terrassen.
(Vanaf station weer rechtsaf richting spoorwegovergang, 1e weg links en dan het centrum inrijden. Achter de kerk die u ziet vindt u de vele terrassen en bars.) 
Hier staat het bier voor u koud. .

We hopen dat u van deze route hebt genoten. Opmerkingen kunt u versturen via onderstaand reactieformulier.

Afdrukken Pagina Versturen reactie over deze route aan webmaster

 

Naar Home-page Gelderse Poort

Terug naar top pagina

Copyright © 2005 Runtil. Alle rechten voorbehouden.
Herzien: 23 October 2009